MORPHOLOGY OF SOFT TISSUES OF VOLGOGRAD OVISES BREED DEPENDING ON A DEGREE OF THE WOOL FITNESS

Authors

  • Алексей Вячеславович Молчанов Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Saratov State Agrarian University named after NI Vavilov"
  • Антон Николаевич Козин Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Saratov State Agrarian University named after NI Vavilov"
  • Ирина Владимировна Зирук Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Saratov State Agrarian University named after NI Vavilov"

Keywords:

lamb meat, Volgograd breed, morphology, fibre diameter, lipocytes, fineness of wool

Abstract

One of the main objectives, which determine an increase in the economic efficiency of sheep breeding in our modern country, is a sharp reduction of production costs due to the introduction of integrated management systems of quality control and quantity in production. Lamb meet is one of the most promising types of meat for processing, which can be used for both general and special nutrition. So, we studied a morphological pattern of soft tissues of Volgograd ovises breed derived from animals with different degrees of the wool fineness. The analysis of the microstructure of the muscles construction (quadriceps thigh muscle at 4 and 7 months of age) indicates that meat obtained from Volgograd ovises breed is 60 qualilty, which is the best quality.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Алексей Вячеславович Молчанов, Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Saratov State Agrarian University named after NI Vavilov"

Doctor of Agricultural Sciences, Associate Professor, Head of the chair “Technology of Production and Processing of Livestock Products”, Saratov State Agrarian University. Russia.

Антон Николаевич Козин, Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Saratov State Agrarian University named after NI Vavilov"

Assistant of the chair “Technology of Production and Processing of Livestock Products”, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov. Russia.

Ирина Владимировна Зирук, Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Saratov State Agrarian University named after NI Vavilov"

Candidate of Veterinary Sciences, Associate Professor of the chair “Мorphology, Pathology and Animal Biology”, Saratov State Agrarian University named after N.I. Vavilov. Russia.

References

1. Гиро Т.М. Технологические аспекты повышения эффективности переработки баранины с учетом региональных особенностей Поволжья. – Саратов, 2005. – 129 с.
2. Зирук И.В., Салаутин В.В., Катков Н.В. Морфология животных. – Саарбрюкен, 2012. – 294 с.
3. Зирук И.В., Панфилова М.Н., Сафарова М.И. Применение нестероидных противовоспалительных средств в ветеринарии. – М., 2013. – 23 с.
4. Коник Н.В. Пути повышения продуктивности овец Ставропольской породы // Аграрная наука. – 2010. – № 10. – С. 26–30.
5. Коник Н.В. Эффективность использования племенной репродукции Ставропольского края и перспективы мясного направления в мериносовом овцеводстве Поволжья // Аграрный научный журнал. – 2007. – № 3. – С. 9–11.
6. Лушников В.П., Молчанов А.В. Ресурсосберегающая технология производства баранины. – Саратов: Наука, 2011. – 100 с.
7. Меркулов Г.А. Курс патогистологической техники. – Л.: Медгиз, 1961. – 340 с.
8. Молчанов А.В., Лушников В.П., Абулхаиров Р. Мясная продуктивность молодняка овец разных пород аридной зоны Поволжья // Главный зоотехник. – 2011. – № 8. – С. 31–34.
9. Молчанов А.В., Козин А.Н. Убойные и мясные качества баранчиков волгоградской породы с разной тониной шерсти // Овцы, козы, шерстяное дело. – 2015. – № 3. – С. 11–12.
10. Хвыля С.И., Данилова Л.В. Оценка качества мяса овец по микроструктурным показателям // Мясная индустрия. – 1999. – № 2. – С. 29–31.

Published

2017-11-28

Issue

Section

Естественные науки

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 > >>