Adaptability of winter soft wheat varieties in the Volga region

Authors

  • Evgeny Viktorovich Madyakin Samara Federal Research Center of the Russian Academy of Sciences, Samara Scientific Research Institute of Agriculture named after N. M. Tulaykov
  • Oleg Ivanovich Goryanin Samara Federal Research Center of the Russian Academy of Sciences, Samara Scientific Research Institute of Agriculture named after N. M. Tulaykov

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i8pp16-19

Keywords:

winter soft wheat, variety, yield, adaptability, stability

Abstract

The results of research on ordinary chernozem in the grain-steam crop rotation to identify new promising, stable varieties for modern technologies of winter wheat cultivation, taking into account changes in arid agro-climatic conditions of the Volga region, are presented. Under contrasting weather conditions for 2019-2021, when testing 29 varieties of soft wheat, it was revealed that grain yield ranged from 2.24-3.27 t/ha (2019) up to 5.31-6.95 t/ha (2020). The maximum average grain yield for three years was formed by the varieties Marathon, Basis, Blizzard and Kalach 60 – 4,47-4,60 t/ha. The varieties of the semi-intensive type Alternative, Volga Niva, Volga Nov from -2.61 to -2.79 differed the greatest stress resistance in years with contrasting weather conditions. By genetic flexibility (Ymin+Ymax/2) the varieties Marathon and Lilith varieties Kalach 60, Lydia, Alternative, Pearl of the Volga region, Blizzard, Scepter, Novoershovskaya, Basis – 4.57-4.88 t/ha stood out. The practically functional relationship (r=0.93+0.03) of the average yield over the years of research with the average in the years of contrasting moisture availability contributed to the selection of such most adapted varieties as Marathon, Lilit, Kalach 60, Lydia, Alternative, Pearl of the Volga region, Blizzard, Novoershovskaya, Scepter, Basis, which are recommended for cultivation of winter wheat in arid conditions Volga region.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Гончаренко А. А. Об адаптивности и экологической устойчивости сортов зерновых культур // Вестник Россельхозакадемии. 2005. № 6. С. 49–53.

Гончаренко А. А. Экологическая устойчивость сортов зерновых культур и задачи селекции // Зерновое хозяйство. 2016. № 3. С. 31–37.

Горянин О. И., Горянина Т. А. Эффективность возделывания сельскохозяйственных культур в степном Заволжье // Аграрный научный журнал. 2013. № 11. С.19–22.

Горянина Т. А. Сравнительная оценка сортов озимой тритикале по адаптивной способности и стабильности // Достижения науки и техники АПК. 2020. Т. 34. № 1. С. 34–41. Doi: 10.24411/0235-2451-2020-10107.

Гузенко А. В. Влияние макро- и микроудобрений на урожайность и качество сортов озимой пшеницы // Агрохимический вестник. 2021 № 3. С. 78–84. Doi: 10.24412/1029-2551-2021-3-016.

Достижения и направления дальнейшего развития селекции, семеноводства и размножения растений / Л. А. Беспалова [и др.] // Труды Кубанского ГАУ. 2017 № 66. С. 8–14.

Небытов В. Г., Коломойченко В. В., Мазалов В. И. Высокопродуктивные сорта и удобрения – основа устойчивого наращивания производства зерна озимой пшеницы в условиях Орловской области // Вестник аграрной науки. 2019. № 1(76). С. 11–18. Doi: 10.15217/48484.

Обоснование влияния агрофизических факторов и климатических условий на урожайность и качество зерна озимой пшеницы в Нижнем Поволжье / А. П. Солодовников [и др.] // Аграрный научный журнал. 2022. № 4. С. 48–52. Doi: 10.28983/asj.y2022i4pp48-52.

Оганян Л. Р., Шестакова Е. О., Ерошенко В. Ф. Агротехнологическая эффективность возделывания новых сортов озимой пшеницы в условиях Ставропольского края // Аграрный научный журнал. 2022. № 1. С. 26–31. Doi: 10.28983/asj.y2022i1pp26-31.

Повышение продуктивности и качества озимой пшеницы при применении комплексных удобрений / А. Ю. Лёвкина [и др.] // Научный журнал Российского НИИ проблем мелиорации. 2019. № 3(38). С. 110–122.

Сандухадзе Б. И. Развитие и результаты селекции озимой пшеницы в центре Нечерноземья // Достижения науки и техники АПК. 2016. № 9. С. 15–18.

Солодовников А. П., Лёвкина А. Ю. Влияние способов обработки почвы и агрохимикатов на урожайность и качество зерна озимой пшеницы в Саратовском Заволжье // Аграрный научный журнал. 2020. № 3. С. 29–35. Doi: 10.28983/asj.y2020i3pp29-35.

Сухоруков А. Ф., Сухоруков А. А. Селекция озимой пшеницы на засухоустойчивость в Среднем Поволжье // Аграрная наука. 2017. № 5. С. 15–18.

Шевченко С. Н., Корчагин В. А., Горянин О. И. Региональные изменения погодных условий и их влияние на сельскохозяйственное производство // Достижения науки и техники АПК. 2010. № 3. С.10–12.

Published

2022-08-28

Issue

Section

Agronomy

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>