Productive qualities of bull-calves of beef and joint breeds

Authors

  • Valery Vladiirovich Kulintsev North Caucasian Federal Scientific Agrarian Center
  • Alexander Ivanovich Surov North Caucasian Federal Scientific Agrarian Center
  • Anatoly Foadovich Shevkhuzhev North Caucasian Federal Scientific Agrarian Center
  • Zakir Kamilovich Gajiyev North Caucasus Federal Scientific Agrarian Center

DOI:

https://doi.org/10.28983/asj.y2022i2pp91-98

Keywords:

beef cattle breeding, steers, breeds, breeding technology, feed, carcass, slaughter yield

Abstract

This article presents the results of a study on the search and development of the most optimal breed for beef production and growing technology using fattening and fattening in the conditions of the Karachay-Cherkess Republic. An experiment was conducted at Hammer LLC, the object of which was the bulls of the Aberdeen-Angus, Swiss and Kalmyk breeds bred in the region. From birth to 18 months of age, bull-calves of all breeds were distinguished by high payment for feed by increments. They spent 5.4-6 feed units per kilogram of growth. The feed fed to one bull for 18 months of rearing contained 2918-3235 feed. units and 295-325 kg of digestible protein. Live weight at the age of 18 months in bulls of the Aberdeen-Angus breed was 589.4 kg, which is more by 28.4 and 68.4 kg than in bulls of Swiss and Kalmyk breeds, respectively. The slaughter yield in young animals of all breeds was high from 60.1 to 61.6%. However, heavier carcasses were obtained from bulls of the Aberdeen-Angus breed, which is higher than that of Swiss and Kalmyk bulls by 6% and 12.9% at 18 months, respectively. The calorie content of carcass pulp in animals of all breeds was quite high (2274-2346 kcal at the age of 15.5 months and 2470-2700 kcal at 18 months).When determining the economic efficiency of growing bulls up to 15.5 and 18 months of age, it was revealed that the highest payment for feed was shown by animals of the Aberdeen Angus breed, which spent 11.1 per 1 kg of live weight gain for 15.5 and 18 months of growing, respectively.and 10.7 feed units. At the same time, the Aberdeen Angus breed had the minimum production costs per unit of production. In bulls at the age of 15.5 months, they were 5.3 and 17.0% lower than in Swiss and Kalmyk cattle, and at the age of 18 months, they were 11.1 and 20.3% lower, respectively.

Downloads

Download data is not yet available.

References

В РФ прогнозируют дефицит говядины //Аналитический научно-производственный журнал «Агротайм». Сельское хозяйство в реальном времени. Животноводство. Режим доступа: https://agrotime.info/v-rf-prognozirujut-deficit-govjadiny.

Шевхужев А. Ф., Погодаев В. А. Особенности динамики роста, экстерьера, оплаты корма бычков абердин-ангусской породы разного типа телосложения // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. 2021. № 2. С. 49–59.

Мясная продуктивность бычков разного направления продуктивности / А. Г. Донецких [и др.] // Главный зоотехник. 2022. № 1(222). С. 10–18.

Валитов Х. З., Корнилова В. А., Балмагамбетова Ж. Ш. Мясная продуктивность бычков разных пород // Инновационные достижения науки и техники АПК: материалы Междунар. науч.-практ. конф. Кинель, 2022. С. 96–101.

Шевхужев А. Ф., Погодаев В. А. Использование кукурузного силоса и сахарной свёклы при выращивании бычков // Сборник научных трудов Краснодарского научного центра по зоотехнии и ветеринарии. 2022. Т. 11. № 1. С. 88–92.

Саможен Д. М., Кривопушкин В. В. Рост и мясная продуктивность бычков абердин-ангусской породы разного происхождения // Современные тенденции развития аграрной науки: сб. науч. тр. МНПК; Брянский государственный аграрный университет. Брянск, 2022. С. 556–561.

Мясная продуктивность бычков разных пород / В. И. Косилов [и др.] // Известия Кабардино-Балкарского государственного аграрного университета им. В.М. Кокова. 2022. № 2 (36). С. 55–60.

Эффективность выращивания бычков разных пород при производстве тяжеловесных туш / В. Н. Приступа [и др.] // Научно-практические рекомендации. Персиановский, 2019. 13 с.

Оценка мясной продуктивности бычков калмыцкой и симментальской пород при разных циклах производства / М. М. Шахмурзов [и др.] // Вестник Рязанского государственного агротехнологического университета им. П.А. Костычева. 2019. № 3(43). С. 54–58.

Кизаев М. А., Ажмулдинов Е. А., Титов М. Г. Продуктивные качества бычков различных генотипов при промышленной технологии производства говядины // Вестник Башкирского государственного аграрного университета. 2019. № 2(50). С. 78–81.

Годжиев Р. С., Гогаев О. К., Тукфатулин Г. С. Формирование мясной продуктивности молодняка крупного рогатого скота при использовании разных условий кормления // Известия Горского государственного аграрного университета. 2019. Т. 56. № 1. С. 86–-91.

Лумбунов С. Г., Гармаев Б. Д. Мясная продуктивность бычков калмыцкой породы разной селекции // Главный зоотехник. 2021. № 11 (220). С. 31–46.

Методология научных исследований в животноводстве и кормопроизводстве (методическое пособие) / под ред. А. И. Сурова. Ставрополь, 2022. 364 с.

Published

2023-03-21

Issue

Section

Zootechnics and veterinary

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>