Formation of yield and quality of spring wheat grain after foliage application in the Saratov trans-Volga region
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2019i9pp18-24Keywords:
spring wheat, productivity, grain quality, Microel, Strada N, Strada P, Mono-Sera, Biocomplex, Potassium humateAbstract
The features of changing the productivity of spring wheat under the influence of weather conditions and after foliar application with humic acid fertilizers, mineral and organic-mineral fertilizers are considered. It is shown that at 56% of the norm of precipitation for vegetation and air temperatures fall above the annual average by 4–7 ° C, the yield of spring wheat decreases by 0.85 t / ha or by 41%. After three-year experiments, it was noted that, under the influence of the studied agricultural practices, the yield of spring wheat increases as well as the grain quality of this crop. The highest yield was in the variants after application of Biocomplex and Biohumus; it was 1.76 and 1.71 t / ha, respectively, which is 29.4 and 25.7% higher than the control. Organic and mineral fertilizers containing a complex of microelements and organic acids had a greater effect. Thus, the protein content was up to 17.6%, dry gluten – up to 30.8%, raw gluten – 33.5%, IDK was 78.2 units.
Downloads
References
2. Государственный каталог пестицидов и агрохимикатов, разрешенных к применению на территории Российской Федерации. Ч. II. Агрохимикаты. – М., 2018. – 779 с.
3. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). – 5-е изд., доп. и перераб. – М., 1985. – 351 с.
4. Иванова Т.Н. Товароведение и экспертиза зерномучных товаров. – М., 2004. – С. 54.
5. Изменение продуктивности яровой пшеницы в сухостепной зоне Заволжья под влиянием абиотических факторов / Е.П. Денисов [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2013. – № 7. – С. 23–26.
6. Качество зерна – источник здоровья нации / А.И. Прянишников [и др.]. – Достижения науки и техники АПК. – 2010. – № 11. – С. 16–17.
7. Княгиничев М.И. Качество зерна пшеницы в зависимости от сорта и условий выращивания // Биохимия пшеницы. – М.-Л., 1951. – 272 с.
8. Кумаков В.А. Физиология яровой пшеницы. – М., 1980. – 207 с.
9. Министерство сельского хозяйства Российской Федерации. – Режим доступа: http://mcx.ru/ (дата обращения: 22.03.2007).
10. Научно обоснованная система земледелия Саратовской области / Е.П. Денисов [и др.]. – Саратов, 2017. – 264 с.
11. Стрельникова М.М. Повышение качества зерна пшеницы. – Киев, 1971. – 154 с.