Technology for the production of pates by replacing raw meat with vegetable components
DOI:
https://doi.org/10.28983/asj.y2021i2pp49-54Keywords:
pate, functional-technological and organoleptic parameters, recipe, ingredients, lentils, carrots, amino acidsAbstract
The article is devoted to the development of functional meat food products made by partially replacing beef and poultry meat with lentils and carrots. When developing the pate, a partial replacement of grade 2 beef and chicken fillet with lentils and carrots is provided. A technology for the production of pate with vegetable raw materials based on the use of sprouted lentils obtained by processing it with electroactivated solutions of sodium and ammonium chlorides has been developed. Studies of functional, technological and organoleptic parameters of the developed pates have been conducted, which have shown that the proposed pate recipe allows replacing expensive ingredients – grade 2 beef and chicken fillet with lentils and carrots, to get a product that is not inferior in quality to the standard pate preparation technology. The article describes the detailed amino acid composition of the pate under study and compares it with the reference protein.
Downloads
References
Кинетика биохимического процесса проращивания семян сои / С.М. Доценко [и др.] // Вестник КрасГАУ. – 2016. – № 1. – С. 66–74.
Литвинова Е.В. Специализированная пищевая продукция ? путь к сохранению здоровья нации // Мясные технологии. – 2018. ? № 7. ? С. 58–64.
Оценка эффективности производства мясных продуктов для ге-родиетического питания с использованием говядины, полученной от помесных бычков казахской белоголовой породы / И.Ф. Горлов [и др.] // Аграрный научный журнал. – 2020. – № 11. – С.
Пророщенные семена чечевицы – источник пищевых веществ и средств для восстановления работоспособности спортсменов / Л.В. Антипова [и др.] // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК – продукты здорового питания. – 2017. – № 4. – С. 69–79.
Сложенкина М.И., Горлов И.Ф. Обеспечение безопасности пищевой продукции в соответствии с требованиями ТР ТС 021/2011: учеб. пособие. – Волгоград, 2018. – 62 с.
Современные тенденции производства мяса в России и его по-требление населением / И.Ф. Горлов [и др.] // Аграрно-пищевые инновации. – 2018. – № 3 (3). – С. 25–30.
Сорокин С.И. Теоретические и практические аспекты совершен-ствования технологии выращивания семенной и товарной чечевицы в лесо-степном Поволжье: автореф. дис. ... д-ра с.-х. наук. – Саратов, 2009. – 41 с.
Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микроэлементов, органических кислот и углеводов / под ред. И.М. Скурихина, М.Н. Волгарева // Химический состав пищевых продуктов. В 2 кн. – М.: Агропромиздат, 1987. – Кн. 2. – 360 с.
Чимонина И.В., Кочерян С.А. Биотехнологические особенности использования моркови и ее влияние на состояние организма человека // Мир науки, культуры, образования. – 2014. – № 4. – С. 419–420.
Эффективный способ обработки семян растений злаковых куль-тур путем замачивания их в электроактивированных растворах / И.М. Осадченко [и др.] // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. – 2017. – № 7 (153). – С. 36–39.
Янченко Е.В. Комплексная оценка сортов и гибридов столовой моркови по урожайности, качеству и пригодности к длительному хранению: автореф. дис. … канд. с.-х. наук. – М., 2009. – 24 с.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 The Agrarian Scientific Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.